Smartlog v3 » Gode danske links » Mammografi
Opret egen blog | Næste blog »

Mammografi

14. Feb 2011 14:21, jakob5000

Jeg opdagede en morgen efter at have været i bad, at jeg havde en lille knude i brystet. Jeg blev selvfølgelig bange, og tog straks til lægen, som sendte mig på sygehuset til en screening. Jeg var simpelthen så ked af det, for man kan jo ikke undgå at tænke en masse grimme tanker. Mister jeg nu mit ene bryst? Vil kæresten væmmes ved tanken om at røre mig igen? Hvorfor skal det ske lige for mig? Skal jeg allerede væk herfra inden jeg får levet mit liv? Det føltes som om, der gik lang tid, men jeg kom heldigvis for ret hurtigt, og fik taget den såkaldte mammografi af mit bryst. Det gjorde en anelse ondt, da brystet blev lagt mellem to meget kolde plader, hvor der så blev taget nogle røntgenbilleder. Lægen på sygehuset mærkede på knuden, og han mente ikke, at jeg skulle tage sorgerne på forskud, for det kunne være andre ting end lige kræft. Det kunne være en fedtknude, da han kunne mærke, at knuden var fast og rund. En kræft knude er mere ujævn, sagde han. Men derfor var det alligevel en god idé, at jeg blev tjekket, og at det var godt, jeg kom med det samme, da jeg opdagede den. Jeg var selvfølgelig stadig ude af den, da jeg mener, at bryster udgør éns kvindelighed. Hvis man ikke har dem, hvad er der så tilbage? Selvfølgelig skulle jeg nok finde ud af, at leve med det, men det var svært at tænke positivt, før jeg havde fået svar på mine prøver.

Det viste sig, at det var en fedtknude, som var harmløs. Det var virkelig en lettelse at få at vide. Knuden blev fjernet med en sprøjte, som sugede ”fedtet” ud af brystet.

Mit råd til alle kvinder er, at få tjekket det med det samme, hvis man finder en knude eller anden gevækst, som ikke plejer at være der.

Fakta om mammografi:

I Danmark er brystkræft desværre den hyppigste dødsårsag hos kvinder lige bortset fra aldersbetingede sygdomme. Man bruger derfor mammografi for at kunne afsløre brystkræft i tidlige stadier, så man kan behandle og forhåbentlig nedbringe dødsfald.

Mammografi er en form for røntgen af brystet, hvor man får klemt brystet mellem to plader, hvor der så bliver taget nogle røntgenbilleder. Det varer kun et par sekunder, men det kan godt gøre lidt ondt.

Mammografi tilbydes kvinder på 55+, da det er i denne alder, man oftest ser kvinder får brystkræft. Det er bedst, hvis man kan se helt små knuder ved hjælp af screeningen, og det kan man desværre ikke ved helt unge kvinder, da kirtelvævet i brystet er for tæt.

Fordele ved en mammografiscreening er, at man kan opdage kræften inden den faktisk viser sig, og derved kan man behandle patienten hurtigere. En ulempe er, at man bliver udsat for en lille mængde stråling, når man får foretaget screeningen. Dette kan medføre, at man senere kan få kræft i brystet eller i andre organer i kroppen. Det anslås, at det er omkring én ud af 100.000 kvinder, der dør af kræft pga. mammografi, så risikoen for dette er meget lille.

Annoncer fra Google