Smartlog v3 » Gode danske links » Ebook Reader
Opret egen blog | Næste blog »

Ebook Reader

25. Feb 2011 12:47, jakob5000

Paperback? No way. En ebook reader er en elektronisk bog, hvor du uploader din bog eller anden fil. Og så kan du ellers læne dig tilbage og læse løs. Du skal bare have strøm på den.
Vægten, tastatur eller touch screen, wifi, integreret ordbog, hukommelse, operativsystem og selv text-to-speech er funktioner, din ebook reader kan have.
Udvalget på markedet er enormt. Amazon Kindle, B&N Nook, Kobo eReader, PocketBook, Cybook, iRiver Story, Ectaco Jetbook samt mange andre konkurrerer. Og modellerne bliver bedre og bedre – og billigere.
I dit valg af en ebook reader, skal du være opmærksom på diverse features. Udover selve kvaliteten, kan din ebook reader have såkaldt ”electronic paper” – en ny teknologi der gør teksten så tydeligt som var det en bog – sort på hvidt. En anden basal men vigtig ting er, at din ikke bliver varm i hænderne på dig. Mange ebook readers er lavet så både venstre- og højrehåndede kan bruge den uden at føle sig generet. Kan den downloade direkte fra nettet, skal du ikke til at tilslutte den din computer og overføre din bog. Tænk også på, om dit valg kan tilmeldes den såkaldte Amazon Whispernet, så du kan downloade en ny bog på få minutter uden at skulle tilmelde dig, betale mm. I forhold til dansk-sprogede e-bøger kan du efterhånden flere steder købe . Og vil du have det nye magasin, så kan du oftest downloade det aftenen før det er fysisk i kiosken.

Lidt e-historie
De første prototyper af ebooks blev opfundet tilbage i 1971. Siden 1998 har de fleste amerikanske bibliotekter tilbydt læserne e-bøger, og i 2010 tilbyder to ud af tre amerikanske bibliotekter e-bøger. I begyndelsen af 2010 lancerede Apple dets såkaldte IPad, der også kan bruges som ebook reader og dermed reelt er en telefon, pc og ebook reader i ét. Samtidig indgik Apple aftale med fem af seks store forlag. I 2010 oplyste Amazon.com, at deres ebook-salg i første kvartal af 2010 overgik traditionelle bøger. I foråret 2010 gik Amazon.com salget fra 140 ebooks per 100 solgte papirsbog til 180 mod 100.

Tag din ebook reader med overalt
Udvalget af tilbehør og mulighederne med en ebook reader er stort. Siden 2007 har de største producenter spyttet billigere og bedre – og mindre – modeller på markedet i takt med at bogforlag og massemedier tager e-formatet til sig. I Danmark tilbyder flere forlag e-bøger endda før de trykte bøger er på gaden. Flere store biblioteker tilbyder også brugerne e-bøger. E-bøgerne kan læses på smartphones og computere forudsat at formatet understøttes, og et stort men, der ikke er kopibeskyttelse og udelukkende brug via ebook reader. Dette er eksempelvis tilfældet med bøger købt på amazon.com, der kun kan læses på deres egen Kindle eller apparater med denne software. Får man nok af ebook reader´en for en stund, og ønsker at udskrive et kapitel eller mere, kan e-bogen nemt omdannes til pdf-format.
I forhold til kopibeskyttelse er det værd at vide, at juraen her skelner mellem hård og blæd DRM (Digital Rights Management). Hård kopibeskyttelsen begrænser antallet af ebook readers, der kan læses filen samt, hvor meget der kan printes af selve teksten. Blød øremærker filen til køberens navn uden anden begrænsning.

Annoncer fra Google